S06E14 A Forradalmat távolról bámulva

00:00:00
/
00:43:39

December 17th, 2018

43 mins 39 secs

Season 6

Your Host
Tags

About this Episode

Ami a John Oliver anyagból kimaradt, s ahogy én innen a távolból látom a szemünk előtt kibontakozó forradalmi eseményeket.....

Legyetek hangosak és dühösek!
DONÁTH ANNA JÚLIA·MONDAY, DECEMBER 17, 2018
Én akkor váltam “a tüntető lánnyá”, amikor csütörtökön letepertek a rendőrök. És miért? Mert kifejeztem a véleményemet - egy viszonylag érdekes formában. Hangosan, mérgesen és látványosan. De ezzel nem voltam egyedül, és azzal sem voltam egyedül, hogy elvittek. Rengeteg olyan fiatalt is bevittek, akik csak ki akarták fejezni az elégedetlenségüket - vagy épp ott sem voltak.
Félreértés ne essen, nem azért tepertek le, mert egy párthoz tartozom, hanem mert egy tüntető lány voltam, akit könnyű volt leteperni. Bármelyikőtök lehettem volna. De tudjátok mit?
Nem félünk tőlük. Nem félünk tőlük, mert erősek vagyunk.
Mert tudjuk, hogy a tömegnek van ereje. Nem a szónak, a szónak most már semmi értelme, a szól elszáll. Tudjuk, hogy tettek kellenek, mert a szavak már kevesek.
És ne féljetek tenni, amit tennetek kell. Én is teszem, amit tennem kell, ezért vagyok az utcán. Azokért a munkavállalókért, akiket lassan rabszolgasorsba küldenek. És azokért a fiatalokért, akik igenis itt akarják leélni az életüket, de a hatalom nem hagyja nekik. Mi értük is itt vagyunk!
A rabszolgatörvény csak az utolsó csepp volt a pohárban. Egy hatalmas pofon mindenkinek. Olyan pofon, ami társadalom osztályokon átívelve ér mindannyiunkat. A rabszolgatörvény mindenkit kiszolgáltatottságba taszít. Pedagógust, rendőrt, kórházi dolgozót, diákot, gyári munkást. Mert nem arról van szó, hogy hány plusz órát kell dolgozni... Hanem arról, hogy már nincs tovább választás. Hogy végérvényesen a rendszer kiszolgáltatottaivá válunk.
De tudjátok mit? Nem félünk tőlük!
Jogos a dühünk, jogos a dühötök! Mert elegünk van abból, hogy ez a rendszer mindenünket el akarja venni. A szabadságunkat, a szabadidőnket, a családdal töltött minden percet lassan. Elegünk van abból, hogy lassan végérvényesen kiszolgáltatottá váljunk.
A tömegnek ereje van.
Csak akkor tudunk célt elérni, ha hangosak, dühösek vagyunk.
Mert csak az bizonytalanítja el a rendszert, ha nem tudja kiszámítani a következő lépésünket. Az bizonytalanítja el a rendszert, ha a társadalom széles rétegei együtt tudnak kiállni valamiért. Mint ahogyan tettük ezt az elmúlt napokban minden délután és hajnalban. Ahogy most ti is itt álltok, együtt, közösen.
Én ezért megyek ki nap mint nap az utcára. Ezért tüntetek most is itt veletek! De tudjátok, hogy kik ellen nem tüntetek? A rendőrök ellen, mert nem ők az ellenségeink. Lehet, hogy az utunkat állják, de mindezt a 600. túlórájukban és csak teszik a dolgukat.
De mi is csak a dolgunkat tesszük. Mert egyértelmű, hogy igazi változást nem lehet se tévéstúdiókból, se színpadról, se a parlament falain belülről elérni.
Az igazi változás kulcsa, ha végre kezünkbe vesszük a sorsunkat.
Sokan, közösségben, hangosan! Mert mi nem agresszív, romboló csürhe vagyunk, hiába akarják ezt elhitetni rólunk.
Mindannyian érezzük, hogy többről szól ez a tüntetés, mint a rabszolgatörvény. Érezzük, hogy nem csak ezért vagyunk dühösek. Már rég dühösek vagyunk. Dühösek vagyunk a hatalomgyakorlás módja miatt, dühösek vagyunk a hazug propaganda miatt, dühösek vagyunk a folyamatos lopás miatt, és dühösek vagyunk, hogy egyre fogy a szabadságunk.
Ezért öt követelésünk van:

  1. KÖVETELJÜK A RABSZOGLATÖRVÉNY AZONNALI ELTÖRLÉSÉT!
  2. KÖVETELJÜK A RENDŐRI TÚLÓRÁK CSÖKKENTÉSÉT!
  3. KÖVETELJÜK A FIDESZES BÍRÓSÁGOK MEGSZÜNTETÉSÉT, AZ IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS FÜGGETLENSÉGÉT!
  4. KÖVETELJÜK, HOGY MAGYARORSZÁG CSATLAKOZZON AZ EURÓPAI ÜGYÉSZSÉGHEZ!
  5. ÉS KÖVETELJÜK A KÖZMÉDIA FÜGGETLENSÉGÉT! ELÉG A KÖZPÉNZBŐL FIZETETT PROPAGANDÁBÓL! Nem fogunk hátrálni addig, amíg a hatalom nem teljesíti a követeléseinket! Nem fogunk hátrálni, amíg a hatalom elnyomja a dolgozó magyarokat és kilopja a szemünket! Azt hiszik, hogy majd megunjuk, és hazamegyünk? Hát nem. Sőt, nem hogy nem megyünk haza - egyre többen leszünk. Napról napra többen vagyunk. Ezért gyertek többen és többen, mert a sokaság a méretétől válik tömeggé. És ez a tömeg közösség, amiben megvédjük egymást. Minél többen vagyunk, annál jobban meg tudjuk megvédeni egymást. Minél többen vagyunk, annál kevésbé vagyunk kiszolgáltatva. Mert egyedül halkak és gyengék, de közösségben hangosak és erősek vagyunk. LEGYETEK HANGOSAK ÉS DÜHÖSEK, MERT VAN JOGOTOK HOZZÁ! Nem hátrálunk, amíg a hatalom nem teljesíti a követeléseinket. Nem hátrálunk, és nem maradunk csendben. Nem fognak megfélemlíteni. Bevihetnek minket akárhányszor, akkor sem fogunk csendben maradni! (fotó: Index)