S07E10 Hazugságok dézsából öntve

00:00:00
/
00:59:04

March 12th, 2019

59 mins 4 secs

Season 7

Your Host
Tags

About this Episode

Az orosz stratégikus hazudozás új technikájáról a "Firehose of falsehood"-ról, vagyis a dézsából öntött hazugságokról, na és egy kicsit a laposföld jelenségről szól ez az epizód.

Amerikában Trump ad mindennapra valami elképesztőt amivel aztán elcsámcsog a világ, ahogy Putyin is pontosan ezt csinálta mikor oroszország lerohanta ukrajnát, hazudott a nyilvanvalóról,
Ahogyan akkor is ment a hazudozás mikor itt angliában intéztek vegyi fegyverrel támadást egy volt ügynök ellen....

A hazugság nem új találmány, (hacsak nem hisszük el, hogy tenyleg Ricky Gervais találta fel,t "The Invention of Lying" vagy ahogy magyarra fordították Hódító lódító'')
Szóval az ujdonság nem is abban van hogy valaki hazudik e vagy sem, hanem hogy ebben a módszerben nem számít a hihetőség.

Christopher Paul és Miriam Matthews készített egy jelentést erről a módszerről -mely kutatás igazából Putyin módszereit és az orosz propagandagépet vizsgálta, de félelmetes felfedezni, hogy hogyan vették át ezt mások is.

Na de nézzük csak ennek a tömeg-vélemény-formáló ördöngősségnek a fontos sarokköveit, vagyis hogyan kell önteni a hazugságokat dézsából

-Nagy mennyiségben, több és több forrásból

-Gyorsan érthetően, folyamatosan és ismétlődően

-Az objektív valóságtól nem behatárolódva,(vagyis nem kell hogy legyen igazságtartalma az áálításnak)

-A következetesség követelményeitől teljesen mentesen (vagyis az önellentmodással sem kell törödni)

Masha Gessen (amerikai-orosz ujságíró) fogalmazta meg jól a lányeget, avagy hogy ez már nem az igazságról vagy a megtévesztésről, meggyőzésről szól.... nem ez a módszer inkább az ERŐ játéka.
Vagyis amikor a nyilánvalóról hazudnak az nem szól másról, mint sem annak az üzenete hogy Őket nem korlátozza a valóság, és minden, de minden, még a leg nyílvánvalóbb dolgok is megkérdőjelezhetőek.