Viclondonban

Szabadoneresztett nyomokban vállalhatatlan szövegelés majdnem Londonból

Cigicsikk a homokvárban

*• A vizivilágot veszélyeztető környezet-szennyezésről hallva, általában a neylon szatyrok, szívószálak, és műanyag flakonok jutnak eszünkbe.
• Az eldobott cigaretta végek azonban sokkal de sokkal nagyobb szerepet játszanak ebben a problémában mint azt legtöbben gondolnánk.
• Egy nemrégiben közzétett kutatás szerint több mint 60 millió(!) csikket gyüjtöttek össze 1986 óta. *

Óceánjaink szennyeződése egy mindannyiunkat érintő, végtelenül súlyos probléma, ami szerencsére egyre több és több figyelmet kapmostanság. Van azonban itt valami amiről alig esik szó.
Jól szervezett hulladék újrahasznosítás, nem eldobott zacskók, műanyag szívószálak papirra cserélése, és hasonló lépések mellett, van bizony egy sunyi gusztustalanság amivel egyenlőre nem nagyon foglalkozik a párbeszéd.
Ez pedig a hamisan lebomlónak gondolt cigarettafilter, avagy a dohányosok bravúrosan elpöckölt vagy épp táncolva eltaposott veszélyes hulladéka.

Elsőre, vagy akár egynként aprónak és jelentéktelennek tűnik a cigi-vég, viszont ahogy most állunk, ebben a mennyiségben rettenetes, sőt néhol végzetes károkat okoznak a felgyülemlett darabkák.
Az NGO nevü szervezet 1986 óta tart szervezett partszakasz-takarításokat és általuk gyöjtött adatok több mint vészjóslóak. A több mint 60millió cigarettavég okozta szennyeződés messze meghaladja a műanyag zacskók, csomagolóanyagok, italosdobozok és egyéb borzalmak okozta károkat.
Sok strandoló csak simán a hullámok közé pattintja a cigi-maradékot, de rengeteg csikket mosnak az utcákról a vízbe az esőzések, áradások is.
Miközben legtöbb dohányos teljesen természetesnek veszi, hogy a természetet hamutárcának használja, fel sem fogják milyen káros a méreg amit szétszórnak. Talán nem is tudják hogy a mocsok, méreg nem marad ott kinn a környezetben ahol csak a némán úszkáló lényeket bosszantják, a káros anyagok visszakerülnek az életünkbe és bizony az ételeinkbe is. Tehát nem csak homokvárat építeni lesz egyre gusztustalanabb vízparti móka, de az élővilág visszahozza a mérget a tényérokra is.

Hogyhogy a cigaretta filterek mégsem olyan veszélytelenek mint gondoltuk?

A helyzet az, hogy mivel a legtöbb filter főleg cellulose acetate-ból készült, könnyen alakult ki a tévhit hogy mivel az egy természetes anyag, az könnyen lebomlik, tehát minden a legnagyobb rendben van. Még egy kutatás is megjelent a téves gondolatot támogatva.
Az igazság azonban az, hogy a műanyag ami a filter készítésekkor keletkezik nem elbomlós, így a cigarettavégnek sokkal több időbe tellik elbomlania, mint az korábban állítva volt. Sőt, a bomlás közben rengeteg káros anyagot is szabadít fel a kis mocsok. Ezek között ne csak a nikotinra tessék gondolni, hanem arzén félékre és ólomszármazékokra is. Na és ha ez nem elég szörnyű így, ne feledjük a mikroszálas műanyagokat amelyeket nemcsak megesznek a vizi élőlények, de a mikroszkópikus darabkák már a tengerből nyert húsokban is megtalálhatóak. Jujjdefincsi.
Oh, hogy miért rosz a kis műanyag az ételben? Nos, talán kérdezd meg a rákos sejteket, mert azok bizony mágnesként vonzódnak ezekhez.

Na de akkor mi a megoldás?

Nos, ha már az önpusztító szokás felhagyásához nem elég okos (vagy akarat-erős) a dohányos, talán itt az idő felhagyni a csikk-taposással, és az olimpiai sportág szintjére vitt pöcköléssel. Ha már a bagózás megtörtént, legyen az a cigi-vég úgy kezelve mint egy használt óvszer. Azt sem csúzlizza el a megkönnyebbült felhasználó -igaz?

Minden szemétnek meg van a helye, aztán jöhet a következő lépés. Avagy választott politikusoktól kikövetelni a felelőségteljes szemétfeldolgozással kapcsolatos rendelkezéseket.


Nahát, egy megosztásra való share gomb!