Viclondonban

Szabadoneresztett nyomokban vállalhatatlan szövegelés majdnem Londonból

Ateista szülők perelik az iskolát

Ateista szülők bíróságra viszik az iskolát mert szerintük a közös imádkozások sértik gyermekeik emberi jogait.


Lee Harris és felesége Lizanne az Oxford Diocesan Alapítvány ügyében fordultak jogorvoslatért.

Az ateista szülők sérelmezik, hogy a gyermekük iskolájában a biblia történetek ujrajátszásával és közös imádkozásokkal az iskola nem tartja tiszteletben a nem vallásos gyerekek emberi jogait, ezért a legfelsőbb bírósághoz fordultak.
Lee és felesége Lizanne engedélyt nyertek, hogy bíróság előtt vitassák az Oxfordshire-ben található Burford Általános Iskola -illetve az azt üzemeltető szervezet az ODST- oktatási rendjét, amiről a szülők úgy gondolják, hogy törvényt sért.
A pár úgy látja, hogy mióta 2015-ben az alapítvány átvette az iskola igazgatását ”az evangélizmus káros aspektusai beszivárogtak az iskolai ünnepségek műsoraiba és egyéb oktatással kapcsolatos aktivitásokba”.
Az egyedülálló jogi esetnek az ad alapot, hogy a szülők szerint a gyerekek tanuláshoz való jogait sérti a tanrend, mivel az nem tartja tiszteletben a “vallási behatás nélküliség” alapelvét.

Az ODST hatáskörébe 33 iskola tartozik, ezek közül 4 az Anglikán egyház rendszerének támogatásával, ezen belül működik az érintett Burford Általános is.
A szervezet weboldalán ez áll : “Fő motivációnk alapja a keresztény vallás, de azt nem erőltetjük senkire ”
A családot támogató emberjogi szervezet a Humanists UK úgy véli ez a per egy precedenst teremthet azokkal az iskolákkal szemben, akik a napközbeni imádkozásnál nem szolgálnak megfelelő alternatívákkal a nem keresztény tanulók számára.
“A törvény szerint minden közösségi és vallási iskola köteles lehetőséget teremteni a napi közös imádkozásra, ezzel szemben a Burford Általános Iskola napi összejövetelei kizárólag keresztény imát tartalmaznak” - érvel a Harris házaspár.
Továbbá azt állítják, hogy hetente van egy hosszabb foglalkozás, ahol a tanulók különböző bibliai karaktereknek öltözve játszanak el keresztény történeteket -beleértve a keresztre feszítést is.
Az ateista család szerint ez a per nem más, mint az első lépés a “vallási behatás nélküli” oktatásért vívott harcban.
8 és 10 éves gyermekeiket szülői kérésre már felmentették a hosszabb foglalkozások alól, de nehezményezik, hogy míg a többi gyerek szerepjátszik addig a felmentettek számára nem bisztosított az iskola alternatívát, hanem csak felügyelet alatt hagyták a gyerekeket, hogy az iPad-jeikkel játszanak.
Az iskola rendszeresen tart különböző keresztény rendezvényeket a templomban, mint a szüreti fesztivál és a hatodikosok búcsúztatója, ahol minden növendék kap egy Bibliát.
A perelő szülők nem kívánják gyermekeiket ezekre a rendezvényekre vinni, azonban azt nehezményezik, hogy ezzel a nem keresztény gyerekek “hiányt szenvednek, kimaradnak a nagyon fontos iskola-közösségi életből”. Meglátásuk szerint az ilyen vallásos szellemű összejövetelek diszkriminálóak az ateista gyermekekkel szemben.

Anne Davey az ODST megbízott igazgatója az újságírók kérdésére annyit mondott, hogy jelen körülmények között -amíg a a jogi eljárás le nem záródik- nem lenne helyes bármit is nyilatkozni az ügyben.

(forrás:telegraph)

Ha már itt vagy kedves olvasó esetleg nézz körül itt az oldalon a többi irás között, vagy hallgass bele a podcastbe...