Viclondonban

Szabadoneresztett nyomokban vállalhatatlan szövegelés majdnem Londonból

Értékek átrendeződése

Talán már menthetetlenül feladtuk a küzdelmet a digitális és valódi világ szétválasztásával szemben, talán már jól is lesz így... csak meg kell tanulni élni ebben a kusza gicses-glitches dimenzióban. A kérdés tahát nemcsak jogos, de égetően fontos is:
Hogyan porciózzuk ki az értékeket? Hogyan adunk mérőszámot, hogyan viszonyítjuk a haszontalant az érdektelenhez? Mivel mutatjuk meg, és főleg miben ismerjük fel mások rögzített elismerését/értékelését? Mi manapság az érték mértékegysége?

Like és nézettség.
Ha a csoportod sok lájkot mozgat, ha a tartalmadat rengetegen látták és sok-sok tetszik-ek szerzett akkor az a mai mérce szerint az értékes.
Ha tartalmadra senki vagy csak kevés ember reagál, akkor az értéktelen -vagy csak kevésbé méltó....

Értem én hogy mélyebbre ásnál és vitatnád hogy ez ennél bonyolultabb, mert hát Te igenis hogy tudsz különbséget tenni a haszontalan viral videó és a fontos információ között, és hogy Téged nem őrőlt be az online őrület.
Tényleg nem?

A legtöbb platform úgy van optimalizálva, hogy olyan tartalmakat toljon eléd ami számodra értékes, vagyis amin vagy sok like van, vagy olyan nézettsége van ami további nézettséget generál... de ha ez nem elég akkor jön a Te részed:
Látsz két posztot egymás alatt. Az egyiken egy idős bácsi felemelő története figyel, a másikon egy utcai rablás élő közvetítése várja a kattintásodat.
Mivel Te amolyan olvasós felhasználó vagy, lehet másképp döntenél, de a legtöbb user bizony a rablásra kattint. Amit persze az optimalizáló program megjegyez és legközelebb már nem is kínál idős bácsi sztorit, de dob egy rablást és egy tömegverekedést...
Így lesz a rablás értékesebb mint egy bölcs ember története.

Mindeközben a filmeken is valahogy észrevétlenül elkezdtünk a rosszfiúknak szurkolni, Dexter, Heisenberg, Ray Donovan, John Wick, Ex Machina vagy épp a beteg szerelmes fiú a You című filmben, de a sor tényleg végtelenül hosszú. Elég csak egy kis időt tölteni a bűnös karakterrel és máris az ő oldaláról izguljuk végig a filmet.

Így lesz a rosz érdekesebb mint a jó.
Így lett a rosz értékesebb mint a jó.
Így lett a rossz az új jó.

S erre jön az új generáció akiknek értéket kellene mutatni, de már csak a hüvelykujj mutogat, már túl sok mindent a like dönt el... innen vajon hogyan találunk vissza a love-hoz?

De komolyan. Ha megrázod magad és felteszed a kérdést, hogy hogyan lehet ezellen küzdeni? Hm?
Nekem a tartalom készítés segít. Vagyis kevesebbet olvasok elém tolt anyagot, és több párbeszédet kezdeményezek. Esetleg próbáld ki Te is...
Mindenkiben születnek gondolatok. Néha csak szikrák, máskor meg lángoló máglyák. A szikrából könnyen lehet láng, a tűz pedig sokaknak adhat meleg jóérzést, főleg ha közösen rakják meg azt a tüzet.
Ezúton is köszi minden pici fadarabért kedves olvasó, kommentelő, vitatkozó embertárs.