Viclondonban

Szabadoneresztett nyomokban vállalhatatlan szövegelés majdnem Londonból

Boris és a pirítós

Boris Johnson 2001-ben -ekkor még a Spectator magazin szerkesztője- hatalmas ambíciókkal indította el politikai karrierjét, versenybe szállva a Tory párt egyik biztonságos székéért, jelölve magát Oxfordshire-ben található Henley-on-Thames képviselôjének.
A választási ceremóniát egy Benson nevü település közösségi házában tartották. Az eseményen résztvevő politikusok, avagy a dél Oxfordshire konzervatív egyesület tagjai, köztudottan fényűző életet élő karakterek voltak afféle “ Jaguár és Mercedes parkol a ház előtt” típusúak.
Ezeket a karaktereket szándékozott elcsábítani Boris egy házias sztorival a pirítósról.

A történet szerint, akkoriban felesége Marina épp gyermeküknek adott életet, egy a nemzeti egészségügyi rendszerhez tartozó (NHS) kórházban. A személyzet rutin szerint hozott a friss anyukának egy pirítóst, de amíg az asszony aludt, Borisz bemajszolta azt.

... És akkor a feleséged felébred és kérdezi,
-Héy! mi történt a pirítósommal? Erre persze te azt válaszolod, hogy
-Sajnos nincs többé köreinkben, vagyis már nem úgy van velünk, ha ha ha...
-Ó valóban ? Ebben az esetben mi hasznod van neked itt? Miért nem mész és vadászol/halászol/gyűjtögetsz... egy másik pirítóst, mint ahogy az őseink tették a régi időkben?
Erre te elindulsz a kórház barangolós útvesztős folyosóin -ahol csak úgy potyognak kifelé a babák mindenhonnan tisztelt elnök úr- aztán végül megtalálod a személyt aki a pirítósokért felelős, a pirítós igazgatót. Akitől kérnél még repetát, persze nem jár több -tisztelt igazgató úr- hiszen ha az adag ki lett osztva, akkor ki lett osztva!

Aztán mikor nyitnád ki a pénztárcádat, rájössz hogy az sem ér semmit. Mert ugye olyan nincs hogy bármiért is fizethess a nemzeti egészségügyi rendszeren belül!
AZ EGYSÉGES SZOLGÁLTATÁS INGYENES MINDENKI SZÁMÁRA elv ugyebár...
Az egész történet lényege -tisztelt igazgató úr- az lenne, hogy az nem létezik, hogy egy nagamfajta jóétvágyú újságírónak, aki urambocsá megette a felesége pirítósát, az éjszaka közepén, az nem létezik hogy nem tud vásárolni még... És bizony ez az ügy nem is annyira triviális mint amennyire hangzik, hiszen úgy vélem, meggyôzôdésem, hogy erősen el kell gondolkodnunk azon, hogy hogyan hozhatunk privát pénzt a nemzeti egészségügyi rendszerbe!

A beszéd megfelelőképpen lenyűgözte a dél Oxfordshire-i konzervatív egyesület tagjait, és megválasztották Johnsont mint a megfelelő utódot az akkoriban nyugdíjba vonuló képviselő Michael Heseltine helyére aki egyébként minden idők legkiválóbb politikai szónokaként volt tisztelt ekkoriban.



Mindezt, és még sok sok gondolatot hallhatsz a legutobbi podcast epizódban.

(Az írás eredetiben angolul megtalálható Fintan O'Toole - HEROIC FAILIURE címü könyvében)