Viclondonban

Szabadoneresztett nyomokban vállalhatatlan szövegelés majdnem Londonból

A Twitter nemet mond a politikai hirdetésekre

(Ahogy a twitteren volt)

Hoztunk egy döntést, mely szerint a twitter globálisan tiltani fog mindenféle politikai hirdetést a platformot.

Mi úgy véljük hogy egy politikai üzenet emberekhez való elérését ki kell érdemelni és nem megvásárolni hogy miért, íme néhány indok.

Egy politikai üzenet akkor ér el az emberekhez ha valaki úgy dönt, hogy követ egy accountot vagy megoszt egy adott posztot amit arra érdemesnek tart.
A fizetett elérés kiveszi az ember kezéből ezt a választást, és egy durván optimalizált / célzott módszerrel pedig arra kényszeríti a felhasználót hogy találkozzon az üzenettel. Mi úgy véljük hogy ezt a döntést nem szabad hogy pénz irányítsa. Miközben az internetes hirdetés egy eszméletlenül erőteljes és effektív módszer a kereskedelmi hirdetőknek, a platformban lévő erő óriási kockázatot jelenthet a politikára nézve, hiszen az eszköz használható szavazók manipulálására is, akiknek a szavazata milliók életére lehet hatással.

Az internetes politikai hirdetések egy teljesen új fajta kihívás elé állítják a társadalmi kommunikáció világát.
Tanuló algoritmussal optimalizált üzenetek, személyreszabottan célzott hirdetések, ellenőrizetlen félrevezető információk , deep fake technologia... ezek a módszerek már mind egyre növekvőbb erővel, szofisztikáltabban és lélegzetelállítóan hatalmas méretekben van ma már jelen az online hírdetés világában.

Jelne korunk ezen kihívásai hatással lesznek minden féle internetes kommunikációra, nemcsak a politikai hirdetésekre. Szerintünk a legjobb megoldás ha most arra fókuszálunk ahonnan a probléma ered. Ahelyett hogy magunkra vállalnánk azokat az extra problémákat amelyeket a pénz elfogadásához hozna.
*Megpróbálni mind a két problémát megoldani, csak azt eredményezné, hogy egyiket sem orvosolnánk rendesen és ez csak roncsolná a mi hitelességünket. *
Az nem lenne hiteles tőlünk ha olyat mondanánk hogy:
“ Keményen dolgozunk azon hogy megállítsuk azokat akik kijátszák a systemünket,
deeeeeeeee ha valakinek fizet minket hogy célzottan arra kényszerítsen embereket hogy lássa az ő politikai üzenetüket nos... akkor a fizetőképes ügyfél azt csinál amit akar!”

Először arra gondoltunk, hogy csak a jelöltek hirdetéseit tiltjuk le, de sajnos az ilyen blockolás kijátszására van mód. Továbbá az nem lenne igazságos, hogy mindenki vásárolhat hirdetést csak a jelölt nem , tehát minden politikai hirdetést tiltunk és kész.
Tisztában vagyunk azzal hogy mi csupán egy kis része vagyunk egy sokkal nagyobb politikai hirdetési rendszer-hálózatnak. Valaki akár azt is állíthatná hogy a mi döntésünk hatalmon lévő erőket segíti. Ugyanakkor többször voltunk szemtanui olyan társadalmi mozgalmaknak, amelyek óriási követőtábort értek el mindenféle politikai hirdetés nélkül. Bízunk abban, hogy ez a jelenség csak tovább növekszik.

Had tegyem hozzá, hogy szerintünk égetô szükség van egy haladóbb szellemű politikai hirdetéseket szabályozó törvényre (nagyon nem egyszerű ez a feladat).
A hirdetésekkel kapcsolatos átláthatósági követelmények mára már sokat javultak, de a jelenlegi helyzet még mindig nem kielégítő. Az internet világa teljesen más típusú lehetőségeket kínál, így a törvényalkotóknak nem elég a jelent de a jövőt is biztosítaniuk kell a törvényesség értelmében.

És végül: Ez a döntésünk nem szólás szabadságról vagy a szabad önkifejezésről szól, hanem a fizetett elérésekről. Arról hogy valaki pénzzel növelje a politikai üzenetének emberekhez való elérését, mely jelenséggel szemben egyre nyilvánvalóbb az emberek ellenállása.

Mindezzel talán a jelenlegi demokratikus infrastruktúra még nem képes mit kezdeni, Mégis mi úgy véljük hogy megéri egy kicsit visszalépni, ezxel is felhívva a jelenlétségre figyelmet.

Jack Dorsey
CEO – Twitter

Az eredeti tweet-et / forrást itt találod



Ha podcastet hallgatnál, hogy értsd a nagyobb képet akkor hajrá